Kuchnia letnia – jak ją wyposażyć?

Najważniejszy punkt kuchni zewnętrznej to miejsce do gotowania. W zależności od własnych preferencji, potrzeb i możliwości instalacyjnych powinno się wybrać, np. kuchenkę gazową lub elektryczną, grilla czy piec żeliwny na drewno. Wybór jednej z tych opcji wpływa także na styl aranżacji.

Najlepiej zastanowić się, jakie posiłki chce się przyrządzać. Niektóre dania wymagają bardzo precyzyjnego sterowania temperaturą, dlatego piec na drewno może nie wystarczyć. Jednak u miłośników grilla czy posiłków z kuchni polowej sprawdzi się doskonale.

Warto zdecydować się także na piekarnik. To funkcjonalne rozwiązanie, gdy wybiera się klasyczną kuchenkę na gaz. Pozwala na przygotowywanie kilku posiłków jednocześnie. Można gotować zupę w garnku i w tym samym czasie piec ciasto na deser lub chrupiący chleb.

Kolejna kwestia to solidny blat do przygotowywania posiłków. Na zewnątrz warto zastanowić się nad modelem z naturalnego kamienia, który pasuje do letniej kuchni i cechuje się bardzo wysokim poziomem odporności na wszelkie uszkodzenia. Jeśli tylko istnieje taka ewentualność, powinno się zamontować zlewozmywak, by móc na bieżąco zmywać naczynia i myć składniki niezbędne do gotowania.

W wyborze wszystkich tych elementów wyposażenia trzeba mieć na względzie to, czy kuchnia ogrodowa jest zadaszona. Jeśli znajdują się w niej sprzęty elektryczne, nie powinno się jej pozostawiać bez okrycia. Warto zamontować daszek, który w razie niepogody pozwoli na bezproblemowe przyrządzanie potraw. Takie przestrzenie najlepiej sprawdzają się w altanach ze ściankami odkrytymi np. od połowy. Dzięki nim można cieszyć się i świeżym powietrzem, i bezpieczną konstrukcją.

Poza tym w letniej kuchni w ogrodzie przyda się lodówka. To idealny sposób na przechowywanie składników podatnych na zmiany temperatury i chłodzenie napojów. Niektóre projekty tego typu przestrzeni uwzględniają urządzenia w zabudowie, przez co wszystko stylowo się ze sobą komponuje. W ich ramach świetnie prezentuje się cegła i inne naturalne dodatki.

Kuchnia letnia w ogrodzie – przechowywanie

W kuchni na świeżym powietrzu przydadzą się miejsca do przechowywania. Pozwolą one chronić sprzęty do gotowania czy składniki przed zanieczyszczeniami, wiatrem lub zwierzętami, które lubią odwiedzać podwórka nie tylko na wsiach. Warto zamontować:

  • szafki stojące z drzwiczkami – najlepiej sprawdzą się solidne modele z drewna czy stali nierdzewnej, które będą odporne na warunki atmosferyczne. Można w nich schować garnki, patelnie, szklanki, talerze i wiele więcej;

  • półki ścienne – jeśli kuchnia znajduje się np. przy bocznej ścianie budynku lub w zabudowanej altanie, warto zawiesić regały. Posłużą one jako miejsce do postawienia przypraw czy doniczek z ziołami;

  • haki na akcesoria grillowe – w letniej aranżacji kuchennej trzeba mieć przestrzeń do odkładania chochli, szczypców czy innych akcesoriów do grilla i gotowania, a najlepiej sprawdzą się do tego specjalne wieszaki;

  • kosze na śmieci – funkcjonalność kuchni to podstawa, dlatego nie może w niej zabraknąć miejsca na odpady. Dzięki temu da się zachować porządek, a wiatr nie rozniesie śmieci po całym ogrodzie.

Kuchnia w ogrodzie – oświetlenie

W letniej kuchni ogrodowej gotuje się nie tylko za dnia, ale i po zmroku. Kiedy organizuje się kolację lub inną imprezę, grilluje się nawet do późnych godzin nocnych. Właśnie dlatego trzeba zatroszczyć się o odpowiednie oświetlenie altany. Sprawdzą się takie elementy jak:

  • wisząca lampa sufitowa z wiatrakiem;

  • kinkiety ścienne;

  • oświetlenie podszafkowe;

  • podwieszane żarówki w loftowym stylu;

  • świece budujące klimat i odstraszające komary.

Jak urządzić część jadalnianą na świeżym powietrzu?

Idealna kuchnia letnia to taka, w której mieści się również część jadalniana. Powinien się w niej znaleźć przede wszystkim duży stół, przy którym komfortowo zasiądzie cała rodzina. Wokół niego mogą stanąć krzesła lub ławki z oparciami. Siedziska muszą być wygodne, by dało się na nich bez problemu przesiedzieć całe przyjęcie.

Miejsce do jedzenia w pobliżu obszaru do gotowania sprawia, że osoby przyrządzające potrawy nie czują się wyeliminowane z grupy. Cały czas mogą uczestniczyć w rozmowie i brać czynny udział w imprezie. Natomiast pozostali pomagają w gotowaniu lub przyglądają się nowym dla siebie technikom kulinarnym i poszerzają umiejętności.

Letnia kuchnia to idealne miejsce do spotkań towarzyskich i szansa na zrobienie zupełnie innych posiłków niż zazwyczaj. Może tam stanąć nawet wędzarnia. Warto wykonać własny projekt dopasowany jak najlepiej do potrzeb domowników.

 

 

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem